Solar Team Twente is de winnaar van Solar Challenge Morocco 2021; een zware zonnerace over 2.500 kilometer door de woestijnen en het hooggebergte van het West-Afrikaanse land. In de slotetappe kwam de leidende positie van het team met studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente niet meer in gevaar.
Succesvolle innovaties leiden tot succes
In de afgelopen jaren werkte Solar Team Twente nauwgezet aan de ontwikkeling van een aantal componenten specifiek gebouwd voor de zonneauto. Daarbij werkte het studententeam samen met partners uit het bedrijfsleven. Juist die eigen ontwikkelde componenten bleken goud waard in Marokko.
Thijs Alberts, Electrical Engineer van Solar Team Twente: “Zo hebben we dit jaar een nieuwe, zelf ontworpen aandrijflijn in gebruik genomen, waaronder de motorcontroller JASMINE.” Dat geheime wapen bleek de sleutel tot het succes. “Door te werken met componenten die nauwkeurig te configureren zijn op de specifieke eigenschappen van een auto op zonne-energie en de omstandigheden van de race hebben we hier een nagenoeg probleemloze wedstrijd kunnen rijden. Dit was een geweldige test voor de auto, en bovendien belangrijke winst voor de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden met behulp van zonne-energie.”
Zware race
Hoewel Solar Team Twente tijdens de race geen grote problemen kende, was het zeker geen gemakkelijke race. Thomas Jansink, raceleider: “De omstandigheden in Marokko waren zwaar en gevarieerd: in het Atlasgebergte moest RED Horizon, zoals de auto heet, stijgingspercentages van meer dan 12 procent overwinnen, zich een weg banen door drukke dorpen, de klappen door de hobbels van ruige onverharde wegen opvangen en het was ook zeker spannend om met de zonneauto door wadi’s gevuld met water te rijden. We zijn vooral kalm en nuchter gebleven, en samen gekeken hoe we dat het beste konden aanpakken. Dat heeft goed gewerkt.”
De nieuwe ervaring – niet eerder werd er zo’n grote race tussen zonneauto’s op het Afrikaanse continent gehouden – vroeg flink wat improvisatie van het team. Colin van Laar, teamleider: “Toen in februari duidelijk werd dat we dit jaar niet naar Australië zouden gaan, was dat een flinke teleurstelling. We hebben er lang met z’n allen naar uit gekeken en naar toe gewerkt. Het was geweldig om te zien hoe we ons als team hebben opgericht om te blijven werken aan de auto. Gelukkig kwam toen de kans voorbij om in Marokko te racen. Die hebben we met beide handen aangegrepen en we hebben er alles aan gedaan om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Die teamspirit van die periode heeft ons veel gebracht in de afgelopen dagen. We hebben keihard voor en met elkaar gewerkt om er een succesvolle race van te maken.”
Solar Team Twente kwalificeerde zich op zondag 24 oktober middels een sprintrace als vierde voor race, die begon in kustplaats Agadir. Het Belgische Agoria Solar Team, dat verbonden is aan de universiteit van Leuven, hield tot het begin van de derde etappe de koppositie, maar zag toen hoe Solar Team Twente de koppositie overnam, om vervolgens gestaag afstand te nemen van de concurrentie. In de laatste twee etappes, van Merzouga via Zagora terug naar Agadir, kwam de leidende positie niet meer in gevaar. Uiteindelijk eindigde Agoria Solar Team, dat twee jaar geleden nog de zonnerace in Australië won, als tweede.
Alternatief voor Australië
Traditiegetrouw nemen de beste zonneauto’s ter wereld het tweejaarlijks tegen elkaar op in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Vanwege COVID-19 kon die wedstrijd dit jaar niet doorgaan. Solar Challenge Morocco bleek een mooi alternatief. Colin van Laar: “We zijn de organisatie heel dankbaar voor het houden van dit evenement, dat ons de kans gaf om onze zonneauto te testen tegen de beste teams ter wereld.”
Foto door Jeromme Wassenaar